Профілактика харчових непереносимостей та їхній вплив на ШКТ
Тонко налаштовані механізми перетравлення їжі забезпечують розщеплення харчових компонентів на поживні речовини, не викликаючи дисрегуляції імунної системи або порушення роботи ШКТ.1Але під впливом різних факторів можуть виникати харчові реакції на їжу. Такі реакції можна розділити відповідно до їх основної патофізіології на харчову непереносимість (коли, наприклад, є дефіцит ферменту, необхідного для перетравлення харчового компонента) і харчову чутливість (коли задіяні імунні механізми, тобто харчову алергію).1
За літературними даними, одна п’ята частина населення світу відчуває побічні реакції на компоненти їжі.1
Що таке харчова непереносимість?
Харчова непереносимість – це нездатність перетравлювати або засвоювати певну їжу.2
Чому виникає харчова непереносимість?
Генетика, розлади травлення, брак травних ферментів і чутливість до харчових добавок відіграють важливу роль у харчовій непереносимості. Конкретна причина залежить від типу харчової непереносимості.3
Як проявляється харчова непереносимість?
Харчова непереносимість може викликати широкий спектр симптомів.3
Загальні симптоми харчової непереносимості включають:
- здуття живота,
- спазми в животі,
- метеоризм,
- нудота,
- біль у животі,
- діарея чи закреп,
- загальна втома,
- інше.
Зазвичай симптоматика проявляється через кілька годин після вживання їжі, до якої у пацієнтів є чутливість.
Хоча симптоми харчової непереносимості можуть бути надзвичайно неприємними, але вони не становлять загрози для життя.
На які продукти найчастіше виникає харчова непереносимість?4
- Хліб пшеничний;
- капуста, цибуля, горох/квасоля;
- свіже молоко;
- гострі спеції;
- жирні, смажені страви;
- кава.
Найпоширеніші прояви харчової непереносимості.
Непереносимість лактози.
Виникає коли в організмі відсутній або виробляється у достатньо малій кількості фермент лактаза, який розщеплює молочний цукор – лактозу. Як наслідок, неперетравлена лактоза досягає товстої кишки, де вона ферментується кишковою мікробіотою, що призводить до утворення газів і здуття живота.1
Пацієнти з непереносимістю лактози можуть відчувати дискомфорт у животі після вживання молочних продуктів, таких як сир, свіже молоко або йогурт.
Непереносимість глютену.5
Білок, що міститься в пшениці, ячмені та житті, може викликати дискомфорт у ШКТ та інші симптоми у пацієнтів, які мають чутливість до глютену. Симптоми подібні до симптомів целіакії (аутоімунного захворювання, викликаного вживанням глютену), однак, на відміну від целіакії, чутливість до глютену не пошкоджує тонкий кишечник.
Симптоми непереносимості глютену також мають тенденцію з’являтися швидше, ніж симптоми целіакії.
Непереносимість FODMAP.
FODMAP (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли) — це група вуглеводів або цукрів, які не розщеплюються повністю, перш ніж досягти товстого кишечника. Натомість вони ферментуються кишковими бактеріями, коли досягають товстої кишки. Цей повільний процес травлення може спричинити надлишок газів у ШКТ.
Цікавий факт, що пацієнти з синдромом подразненого кишечника (СПК) більш чутливі до їжі з високим вмістом FODMAP, яка включає часник, цибулю, квасолю та бобові, молочні продукти та фрукти з кісточками, такі як яблука та вишні.6
Приблизно 20% людей у світі живуть з харчовою непереносимістю. Незважаючи на те, наскільки це поширене явище, харчову непереносимість важко діагностувати.3
З чим можна сплутати харчову непереносимість?7
Часто харчову непереносимість ототожнюють з харчовою алергією, оскільки симптоми харчової непереносимості іноді нагадують симптоми харчової алергії, але це не одне те саме! Адже харчова алергія – це реакція імунної системи на певні компоненти їжі. Наш організм виробляє антитіла до імуноглобуліну Е (IgE) у відповідь на певну їжу або харчовий компонент. Харчова алергія має безліч проявів від кропив’янки до анафілактичного шоку.
Сильна реакція на алерген може призвести до анафілаксії, яка визначається як важка алергічна реакція зі швидким початком, що може спричинити смерть.1
Таким чином, харчова непереносимість не характеризується змінами в імунній системі, а її причини зазвичай пов’язані із наявністю супутніх захворювань: шлунка, печінки, а також нервової та ендокринної систем.8
Як виявити харчову непереносимість?
Золотий стандарт тесту на харчову непереносимість полягає у виключенні їжі, що викликала реакцію для досягнення зникнення симптомів з подальшим поступовим повторним введенням цієї їжі.4
Профілактика харчової непереносимості:
Потрібно уважно стежити за реакцією організму на ті чи інші продукти. Корисно вести харчовий щоденник.
Зміна дієти — найкращий спосіб усунути харчову непереносимість.
Дієта передбачає виключення або зменшення споживання продуктів або інгредієнтів, що викликають симптоми.3 Наприклад, ви можете спробувати молоко без лактози або продукти без глютену.
Контроль порцій: відстеження кількості споживаної їжі, що викликає реакцію, може допомогти зменшити ймовірність появи симптомів.
Читайте етикетки на харчових продуктах: знання інгредієнтів у продуктах, які ви їсте, може допомогти запобігти ненавмисному вживанню продуктів або інгредієнтів, які призводять до симптомів порушення травлення та дискомфорту.
Література
1. National library of Medicine, Nat Rev Gastroenterol Hepatol, A.Caminero, M. Meisel, «Mechanisms by which gut microorganisms influence food sensitivities», 2019
2. Food allergy Canada, Food intolerances and other conditions.
3. HEALTH, L. Curtis «What Is Food Intolerance?»
4. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, M. C. E. Lomer, «Review article: the etiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance», 2014
5. Карденас-Торрес Ф.І., Кабрера-Чавес Ф., Фігероа-Сальсідо О.Г., Онтіверос Н. «Чутливість до глютену без целіакії: Оновлення . Медицина», 2021
6. Liu J, Chey WD, Haller E, Eswaran S. «Дієта з низьким вмістом FODMAP при синдромі подразненого кишечника: що ми знаємо і чого нам ще належить навчитися», 2020
7. Гаргано Д, Аппанна Р, Сантонікола А та ін. «Харчова алергія та непереносимість: розповідь про проблеми з харчуванням . Поживні речовини», 2021;
8. Український медичний часопис, Хиць А.«Харчова непереносимість та харчова алергія: як розрізняти та лікувати», 2021