Як популярні дієти впливають на роботу ШКТ?
Одним із ключових факторів формування здоров’я людини є режим харчування. Адже правильно підібране харчування впливає, в тому числі, на роботу імунної, травної та серцево-судинної систем.
Вуглеводи, білки та жири є трьома основними макроелементами, які служать джерелом енергії в харчуванні людини.
Компоненти їжі у нашому раціоні забезпечують не тільки необхідні поживні речовини для організму, але й субстрати для мікробної флори ШКТ, що називається кишковим мікробіомом.1
Таким чином, те, що ми їмо, формує структуру, склад і функцію мікробіома, який взаємодіє з епітелієм кишечника та імунною системою слизової оболонки і підтримує гомеостаз ШКТ в здоровому стані.1
Дослідження впливу дієти на зміни складу мікробіома кишечника процвітали в останні роки та виявили, що не всі дієти корисні. Отже давайте більш детально оцінемо вплив різних дієт на ШКТ.
Дієти
«Непродумана» дієта може порушити гомеостаз кишечника, негативно впливаючи на різноманітність, склад і функцію мікробіома кишківника.
Збалансована дієта має вирішальне значення для підтримки здорового кишкового мікробіому, цілісності кишкового бар’єру, імунної толерантності та нормальної фізіології кишечника, тоді як незбалансоване харчування, як і типова західна дієта, можуть призвести до зменшення різноманітності та дисбактеріозу кишкового мікробіому. Наслідком може бути «негерметичність» кишківника та хронічне запалення по прикладу запальних захворювань кишечника.1
Нещодавнє дослідження показало, що дієта, багата ферментованими продуктами, призводить до збільшення мікробної різноманітності та зменшення численних маркерів запалення.2
Дієта з низьким вмістом клітковини, високим вмістом жиру та білка є основним фактором, що сприяє знищенню корисних бактерій в кишечнику.3 Ця дієта сприяє розмноженню бактерій, які розкладають слиз товстої кишки, що призводить до руйнування кишкового слизового бар’єру, тим самим підвищуючи чутливість до патогенів.4 Адже харчові волокна є ключовими поживними речовинами для підтримки різноманітності мікробіоти кишечника.1
Дієта з високим вмістом жиру призводить до зменшення різноманітності кишкової мікробіоти у людей порівняно з дієтами з низьким вмістом жиру, незалежно від джерела жиру, якими є сало, молоко, сафлорова або пальмова олія.5
Деякі дієти з високим вмістом білка, спрямовані на втрату ваги, рекомендують більше споживання білка, як правило, 25-35% споживання енергії.5 Вживання білка в типовій західній дієті становить приблизно 1,2-1,4 г/кг, що значно перевищує рекомендований рівень 0,6-0,8 г/кг/день.6 Але потрібно знати, що харчовий білок не перетравлюється на 100%. Перетравність білків тваринного походження перевищує 90 %, а перетравність білків рослинного походження — в межах 70–90 %.
Дієта з високим вмістом білка зміщує метаболізм кишкових бактерій у бік ферментації білків і може порушити гомеостаз слизової оболонки кишечника.1,7
Навпаки дієта з меншою кількістю білка може призвести до білкової недостатності, пов’язаної з імунними дефектами та запаленням кишечника.7
Деякі незначні харчові компоненти, такі як поліфеноли і селен, сприяють росту корисних видів бактерій, тоді як багато інших, наприклад певні харчові добавки та алкоголь, можуть негативно впливати на кишковий бар’єр і призводити до порушення проникності кишківника, що може потенційно сприяти переміщенню великої кількості кишкових бактерій, патогенній інфекції та подальшому запаленню.1
Середземноморська дієта, яка зазвичай вважається «здоровою», характеризується високим споживанням фруктів і овочів, цільнозернових злаків, птиці та риби, сприяє різноманітності та багатству мікробіоти кишечника.
Західна дієта характеризується високим споживанням червоного м’яса, вершкового масла, молочних продуктів, рафінованих злаків, солодких напоїв і меншим споживанням фруктів та овочів.
Дієта з високим вмістом цукру (західна дієта) може сприяти дисфункції кишкової мікробіоти, цілісності кишкового бар’єру та розвитку запальних захворювань кишечника.
Зрозуміло, що збалансована дієта з цільними харчовими продуктами, багата клітковиною, не тільки забезпечує організм всіма необхідними поживними речовинами, але й живить здоровий мікробіом кишечника з високою різноманітністю та добре збалансованим складом.1
Гарна порада, що стосується дієт – звернутися до дієтолога!
Література
- P. Zhang, R. I. Aminov, «Influence of Foods and Nutrition on the Gut Microbiome and Implications for Intestinal Health», PubMed, 2022
- Wastyk H., Fragiadakis G.K., “Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status.” Cell. 2021
- David LA, Maurice CF, «Дієта швидко та відтворювано змінює мікробіом кишечника людини. Природа», 2014
- Desal MS, Seekatz AM, «Мікробіота кишечника, позбавлена харчових волокон, руйнує слизовий бар’єр товстої кишки та підвищує сприйнятливість патогенів», 2016
- Ko G.J., Rhee C.M., “The effects of high-protein diets on kidney health and longevity”, 2020
- Snelson M., Clarke R.E., “Long term high protein diet feeding alters the microbiome and increases intestinal permeability, systemic inflammation and kidney injury in mice.” 2021
- Weisstaub G., Araya M. Acute malnutrition in Latin America: The challenge of ending avoidable deaths. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2008