Де купити

Весняне загострення захворювань шлунково-кишкового тракту

Весняне загострення захворювань шлунково-кишкового тракту

 

 

Хоча захворювання шлунково-кишкового тракту реєструються у різні періоди року та деякі сезони, особливо весна, пов’язані з більшою захворюваністю.

 

Навесні загострюються багато хвороб ШКТ, а саме:

  • Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ).
  • Виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки.
  • Гастрит.
  • Холецистит.
  • Панкреатит.
  • Синдром подразненого кишечника.
  • Запальні захворювання кишечника (хвороба Крона, виразковий коліт).
  • Та інші.

 

Чому є сезонність?1,2

Навесні збільшення світлового дня активізує утворення гормону кортизолу. Підвищення його рівня гальмує перистальтику кишечника, а також впливає на схильність людей до тривоги і перепадів настрою, що іноді призводить до втрати апетиту та диспепсії.

 

У багатьох людей проблеми з травленням і печія також залежать від «шкідливих зимових звичок», таких як малорухливий спосіб життя та зменшення споживання води. Незбалансоване харчування з великою кількістю продуктів, багатих жирами, вживання надмірної кількості кави, паління, тощо. Ці умови можуть сприяти подразненню слизової оболонки шлунка, підвищуючи її чутливість до шлункової кислоти.2

 

Які симптоми можуть виникати? 

  • печія,
  • біль в животі,
  • зниження апетиту,
  • нудота, іноді блювання,
  • діарея,
  • закреп,
  • тощо.

 

Який зв’язок між температурою навколишнього середовища та захворюваністю на шлунково-кишкові інфекції, що передаються через їжу?

Є докази, що на ріст і розповсюдження мікроорганізмів може впливати погода, а деякі захворювання, що передаються через їжу, мають сезонний характер. Наприклад, сальмонельоз найчастіше реєструється влітку, тоді як пік інфекції Campylobacter припадає на весну.3

 

Цікаві дослідження.

У штаті Нью-Йорк досліджували госпіталізацію з приводу інфекцій ШКТ і виявили, що кожне підвищення температури на 1 °C корелювало зі збільшенням на 0,70–0,96% щоденної госпіталізації з приводу інфекцій ШКТ, особливо бактеріальних.4

 

У Швейцарії вчені досліджували вплив спеки на виникнення інфекційного гастроентериту та дійшли висновку, що шлунково-кишкові інфекції збільшувалися на 4,7% за кожен додатковий спекотний день, що призвело до збільшення кількості госпіталізації.5

 

Як запобігти чи пом’якшити сезонне загострення?5,6   

Дотримуйтесь дієти. 

У першу чергу слід звернути увагу на те, що ви їсте!

Варто зменшити споживання жирів тваринного походження, таких як масло, яйця, молочні продукти та жирне м’ясо. Також краще уникати ковбас, гострої, смаженої їжі, тістечок зі збитими вершками та готових страв (багатих сіллю і консервантами). 

Контролюйте вживання шоколаду, м’яти, кави, алкогольних напоїв, помідорів, а також цитрусових.

Віддавайте перевагу крупам, таким як рис і коричневі макарони (клітковина яких сприяє травленню). Біле м’ясо та риба чудово смакують, якщо їх запекти або приготувати на пару з овочами та зеленню. 

Їжте свіжі фрукти, але уникайте лимонів та апельсинів, адже вони можуть підвищувати кислотність шлункового соку.

Утримуйтесь від вживання гострої їжі. Відомо, що продукти з великим вмістом спецій, кислі та гострі страви подразнюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Це може спричинити неприємні або навіть виснажливі симптоми, такі як печія, спастичні болі, тощо.

Обмежте споживання газованих напоїв.

Напої зі значною кількістю газів подразнюють травний тракт і можуть стати причиною загострення існуючих проблем з травленням.

Споживайте менші порції їжі.

Краще обрати кілька менших прийомів їжі на день замість двох або трьох великих. Це зменшить навантаження на травну систему.

 

Займайтеся спортом. 

Ходьба, легкий біг, їзда на велосипеді – гарні варіанти.

Фізична активність допомагає травленню, оскільки позитивно впливає на перистальтику кишечника, допомагає зняти стрес і збільшує витрати калорій.

 

Саме час подумати про відмову від шкідливих звичок!

Будьте здорові та активні і нехай весна приносить вам лише приємні емоції.

 

Література

1. Jin Young Yoon, «Seasonal variation of peptic ulcer disease, peptic ulcer bleeding, and acute pancreatitis», 2021

2. Gastroenterology of greater Orlando

3. M. Ghazani, G. FitzGerald, «Temperature Variability and Gastrointestinal Infections: A Review of Impacts and Future Perspectives», 2018

4. Lin S., Sun M., Fitzgerald E., Hwang S.A. Did summer weather factors affect gastrointestinal infection hospitalizations in New York State? Sci. Total Environ. 2016

5. Manser C.N., Paul M., Rogler G., Held L., Frei T. Heat waves, incidence of infectious gastroenteritis, and relapse rates of inflammatory bowel disease: A retrospective controlled observational study. Am. J. Gastroenterol. 2013

6. Digestive Disorders in Spring: «What to eat and what to Avoid Scritto il 16 Jun 2017 in Health and prevention», Nutrition

Де купити