Де купити

Необхідність дієти при захворюваннях ШКТ

Необхідність дієти при захворюваннях ШКТ

Ви коли-небудь замислювалися про зв’язок між тим, що ви їсте, і тим, як почувається ваша травна система? 

Відомо, що порушення дієти відіграє ключову роль у розвитку багатьох хронічних захворювань ШКТ.1

Суттєва кореляція між симптоматикою, активністю захворювання та харчовими звичками спостерігається при багатьох поширених хворобах ШКТ, таких як запальні захворювання кишечника синдром подразненого кишечника (СПК), функціональні порушення, тощо.

Були проведені численні дослідження щодо впливу різних типів харчування на виникнення хронічних захворювань на рівні шлунково-кишкової системи.1,2

Роль харчування у здоров’ї шлунково-кишкового тракту.3

Харчування відіграє важливу роль у підтримці здоров’я ШКТ. Збалансований раціон не тільки забезпечує організм необхідними поживними речовинами, а також є основою оптимального функціонування травної системи.

Дієта при шлунково-кишкових розладах, наприклад, може полегшити симптоми та покращити загальну якість життя людей із такими захворюваннями, як виразкова хвороба шлунку, гастрит, СПК, тощо.4

Останні дослідження показують, що значна частина дорослого населення «бореться» з функціональними шлунково-кишковими розладами, такими як синдром подразненого кишечника.4 Приблизно 4 з 10 дорослих страждають від станів, що потребують цілеспрямованих дієтичних стратегій.3

Як здоров’я кишечника пов’язане з дієтою?3

Здоров’я кишечника – запорука ефективного функціонування шлунково-кишкової системи. Дієта важлива для травлення та засвоєння поживних речовин, а також має ключову роль у загальному здоров’ї всього організму. 

Переваги збалансованої дієти для здоров’я ШКТ.

Збалансований раціон забезпечує різноманітний і здоровий мікробіом кишечника, що необхідний для ефективного травлення, засвоєння поживних речовин і міцної імунної системи. 

Дієта, що містить багато цільнозернових продуктів, фруктів, овочів, нежирних білків та корисних жирів забезпечує організм необхідною клітковиною, мінералами та вітамінами для підтримки здоров’я всього організму. Дієта, що містить багато клітковини, підтримує здоровий мікробіом, що має важливе значення для травлення та роботи імунної функції. І навпаки, дієти, що містять багато оброблених продуктів, можуть порушити цей баланс, що спричинить проблеми зі здоров’ям.

Поживні речовини, потрібні для благополуччя шлунково-кишкового тракту.

  • Клітковина:

Важливість клітковини в дієті неможливо переоцінити, коли мова йде про здоров’я шлунково-кишкового тракту. Клітковина сприяє травленню, запобігає запорам і може знизити ризик розвитку певних захворювань кишківника. 

  • Пробіотики:

Пробіотики відіграють вирішальну роль у підтримці здорового мікробіому. Вони сприяють балансу кишкової флори, яка необхідна для правильного травлення, засвоєння поживних речовин і імунної функції. Прийом пробіотиків пов’язаний з різними перевагами для здоров’я, а саме покращення процесів травлення та зниження ризиків розладів роботи ШКТ.

  • Основні вітаміни та мінерали:

Вони є основоположними для підтримки здорової системи травлення, тому дієта має включати різноманітні вітаміни та мінерали для забезпечення належного функціонування кишечника. 

Дієти, що містять багато насичених жирів, молочних продуктів і рафінованих вуглеводів, а також мало овочів, круп і клітковини, здатні підвищити ризик таких захворювань, як ожиріння, гіпертонія та хронічна хвороба нирок, сприяють запаленню кишечника та погіршують склад мікробіоти.1

Правильно підібрана дієта не тільки сприяє травленню, але й відіграє вирішальну роль у підтримці здоров’я ШКТ.3

 

Література

  1. A. Corsello, D. Pugliese, «Diet and Nutrients in Gastrointestinal Chronic Diseases», 2020
  2. Статовчі Д., Агілера М., МакШаррі Дж., Мелгар С. Вплив західної дієти та поживних речовин на мікробіоту та імунну відповідь на межах слизової оболонки. Фронт. Immunol. 2017
  3. Queens nri hospital, Importance of Nutrition in Maintaining Gastrointestinal Health,2024
  4. Cozma-Petrut A., Loghin F., Miere D., Dumitrascu DL Дієта при синдромі подразненого кишечника: що рекомендувати, а не що забороняти пацієнтам! World J. Gastroenterol. 2017
Де купити